Wanneer is cognitieve gedragstherapie nodig?
Ben je bang voor honden, voor kleine ruimtes of voor het donker? Durf je niet naar de tandarts? Moet je dwangmatig controleren of je de deur hebt dichtgedaan of je schoolspullen wel allemaal in je tas zitten? Raak je in paniek omdat je een presentatie moet geven voor je klasgenoten? Ben je veel aan het piekeren, bijvoorbeeld over schoolcijfers of dat er iets met je ouders gebeurt? Als deze angsten je normale, dagelijkse situaties als naar school gaan of omgaan met je vrienden zo beïnvloeden dat je ze het liefst vermijdt, dan heb je hulp nodig.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (CGt) is een effectieve psychotherapie, waarbij een therapeut je helpt om met je angsten om te gaan. De therapeut help je anders te denken en om dingen te gaan doen die je niet durft. Samen ga je gedachten die je bang maken onderzoeken en bewijzen voor en tegen deze angstige gedachten zoeken. Hierdoor ontdek je dat je gedachten niet altijd kloppen. De therapeut werkt nauw met je samen om tot verbetering van je klachten te komen. De therapeut probeert zo goed mogelijk en oplossingsgericht aan te sluiten bij jouw problemen en laat je er zelf aan werken met huiswerkopdrachten.
Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve psychotherapie
Cognitieve gedragstherapie wordt ingezet bij kinderen, jeugdigen en volwassenen met uiteenlopende problemen. Voorbeelden hiervan zijn agressiviteit, woede-uitbarstingen, angst, dwang, paniek, somberheid, eetproblemen, gedragsproblemen, opzettelijke zelfbeschadiging. De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Behandelingen duren over het algemeen kort. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan.